Mengorat Abang Macho Di MUAZFARIS.COM

Sunday, May 8, 2011

Jangan Berkira Dengan Ilmu!!!


"Bapak kau kerja apa?"


"Ermm..Kontraktor."

"Kelas apa?"

"Kelas A."

Ohhh...Baiklah...

"Bapak kau kerja apa?"

"Doktor."

"Mak kau pulak."

"Mak aku dentist."

Ohhh...Baiklah jugak...

Aku ingat mereka tak ada duit. Berapa sen la sangat nak bayar yuran tusyen tu. Kalau nak banding dengan ilmu yang boleh dapat. Aku ingat tak ada duit. Sekali tanya, mak aihhh...mak bapak keje hebat-hebat. Tapi kenapa tak nak masuk tusyen?

Dah pandai?? Hoho..memang pandai pun. Tapi macam markah exam aku lagi tinggi je. Mungkin bagi mereka dah cukup tinggi kot markah diorang tu. kan? Haha..Aku markah tinggi pun sebab tusyen de.. Ada faedah tusyen tu. Aku masih mencari sebab apa korang tak nak masuk tusyen tu. Aku cuba bersangka baik sebaik mungkin. mari berusaha..Haha..

Aku beranggapan mungkin ada masalah keluarga kut. Awek tak bagi masuk tusyen. makcik tak bagi join tusyen sebab takut jatuh imej. Tusyen untuk budak-budak lemah macam aku je. Tak ke gitu? Maka mereka pun tak joinlah tusyen...

Tapi aku masih dengar cakap-cakap belakang yang yuran mahal. MAhal?? C'mon la sheikh...Kau nak yuran murah mana? Sebulan seringgit?? Aku rasa yuran tu dah terlalu murah kalau nak dibandingkan dengan kepakaran cikgu tusyen tu..

Sorry membebel kat sini. Suka hati aku lah nak cakap apa kan? Blog aku, bukan blog korang. Kan?haha..Maaf kepada yang terasa....Memang aku nak bagi yang berkenaan terasa. Terasa tak?Hahaha...

Pengajaran yang aku nak sampai kan... Tuntutlah ilmu semaksima mungkin. Guna segala kelebihan yang Allah bagi pada kita untuk menimba ilmu Dia. KAlau Dia bagi duit, haaa...gunakan duit tu untuk cari ilmu . Jangan nak berkira!!! HAha..

Sekian~

Mood: dah nak mula exam~

7 comments:

RIAN said...

malas nak abeskan waktu bermain dengan tusyen kot. h0ho,

FAHMI said...

mungkin..main lagi penting.haha

Piah Becok said...

best ape tusyen? dapat sharpen ilmu. dapat kawan baru. suasana belajar pun baru. kalu tusyen boleh jadi salah satu reason result exam bagus, tak ke best tu?

terbaru:
1. day one : 10 things about you
2. MAK, KENAPA ORANG BANYAK BULU????
3. KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN

AesyaZealous said...

apesal aku rasa ko mcm budak2 abes..haha..

goodluck exam

Azmie said...

arwah abah cuma driver bus smsj n mak cuma suri rumah.. sy mmg x pegi kelas tuisyen tp sy study kat umah.. alhamdulillah berkat doa mak n abah sy da ada degree.. minggu depan bru dpt cuti panjang nk sambut hari ibu ngn mak.. nk bawak mak jenjalan.. so sesaper yg mampu tu pegila kelas tuisyen sbb byk ilmu baru yg x dpt dlm kelas bole dpt kt kelas tuisyen.. sekian =)

Jemari MonteL said...

tusyen bkn tuk pelajar yg lemah tp pelajar tuh sendiri nak perbaiki diri dia sbb dia sedo akan kelemahan dia dalam beberapa perkara dan subjek.... itu lagik baek drp menghabeskan mase tak tentu hale dikkk......

filan said...

Wah bahasa Malasya? Aku orang Indo boleh gabung?
Setuju banget, dalam Islam: kita harus menuntut ilmu dari gendongan Ibu sampai liyang lahat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...