Mengorat Abang Macho Di MUAZFARIS.COM

Saturday, December 11, 2010

Mental Power


assalamualikum semua...

hari ni aku nak kongsi tips pulak dengan pembaca sekalian. aku jamin la tips ni berkesan dan memang memberi manfaat kat korang..

"Most people think that imagining a food increases their desire for it and whets their appetite. Our findings show that it is not so simple," she said.

Sebenarnya ni aku copy paste je artikal ni. Sebab ape aku copy je?sebab aku nak kongsi dengan kurang semua…

Researchers report that they may have hit on a new trick for weight loss: To eat less of a certain food, they suggest you envision yourself gobbling it up beforehand.

Repeatedly imagining the consumption of a food reduces one's appetite for it at that moment, said lead researcher Carey Morewedge, an assistant professor of social and decision sciences at Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

Thinking of a food -- how it tastes, smells or looks -- does increase our appetite. But performing the mental imagery of actually eating that food decreases our desire for it, Morewedge added.

For the study, published in the Dec. 10 issue of Science, Morewedge's team conducted five experiments. In one, 51 individuals were asked to imagine doing 33 repetitive actions, one at a time. A control group imagined putting 33 coins into a washing machine. Another group imagined putting 30 quarters into the washer and eating three M&Ms. A third group imagined feeding three quarters into the washer and eating 30 M&Ms.

The individuals were then invited to eat freely from a bowl of M&Ms. Those who had imagined eating 30 candies actually ate fewer candies than the others, the researchers found.

To be sure the results were related to imagination, the researchers then mixed up the experiment by changing the number of coins and M&Ms. Again, those who imagined eating the most candies ate the fewest.


Tips1

Kalau korang nak kurus atau mengurangkan berat badan maka dengan Segala hormatnya dipersilakan guna tips ni. Sebelum korang makan,contohnya korang dah boleh bau ikan masak sweetsour dari dapur. Maka jangan terus lesap pergi dapur. Ambil masa beberapa minit. Bertafakur jap….fikir korang lahap makanan tu siap telan tulang sekali. Bayangkan ikan tu masih berenang-renang kat dalam mulut. Bila dah puas khayal, baru pergi serbu dapur. INSYAALLAH..esok kucing belakang rumah kau tidur kekenyangan. Sebab apa? Malam tadi kau tak habis Bahagian kau. Biasanya mak kau masak dua ekor untuk kau tapi semalam kau makan sekor je maka lagi sekor tu rezeki kucing tu..haha..

Tips2

Ini tips untuk mereka yang masih degil. Aku dah cakap bujang sentiasa senang tapi tak percaya. Maka golongan ni masih nak ada awek. Aku tak tahu nak cakap apa. Tapi aku kesian kalau poket korang kering waktu belanja awek nanti. Maka atas dasar belas kasihan aku ni,aku nak share tips ni dengan korang..

Sebelum korang nak bawak awek korang pergi makan kat mana-mana restoran,singgah jap kat port-port tersembunyi. Jangan salah faham dol!! Aku bukan nak suruh korang buat apa-apa projek ok. Buat dialog macam ni..

“awak,lepas ni kita pergi makan kat Nando’s eh.” Sambil belai pipi awek tersayang…

“tapi sebelum kita pergi,saya nak awak bayangkan apa yang bakal kita makan nanti.”

Kalau awek korang Tanya kenapa. Cakap la ini terapi supaya dapat makan dengan lebih selera. Senang hadam, senang Buang.hahaha..

“cuba awak bayangkan..ayam yang dipanggang dengan pelbagai rempah….
“ayam berlari berkejaran didalam usus….

“isi Bahagian bontot terlekat sikit kat gigi…

“memang sedap apa yang kita bakal makan ni…

Lepas dah rasa-rasa terapi ni berkesan baru korang bawak awek korang pegi makan..
INSYAALLAH..kadar peratusan awek korang yang pada awalnya berniat nak makan seekor ayam menjunam terus. Maka dari situ dapatlah korang save duit.

Bila dah save duit,duit dah banyak so korang bolehlah kahwin awal.kan kan?hahaha(sempat lagi berkempen)

Maka setakat ini sahaja aku punya perkongsian. Amal jangan tak amal ye. Aku harap lepas korang baca ni, korang amalkan dan bagi feedback kat aku. Aku nak tau betol ke benda ni berkesan. Sama-sama kita amalkan ya..hahaha(aku pon nak kurus jugak)

17 comments:

miszes ugly said...

takleh bla
xleh pkai nie..ahahaah!

Kool Stuffs said...

miszes ugly:mst salah sorang dari food lovers..gurau jew..hehe
kiranya dgn mmbayangkan kita makan akan wat nafsu makan kurang kew..
hurm, cm susah nk prcaya tp leh try..

FAHMI said...

rasa nya dengan bayangkan tu kita akan rasa dah malas nak makan dah kot.hehehe..jom la try same2..nanti bgtau fahmi tau ape result dia..haha

mohd sasuke said...

caer x penah diet..mkan je klu rase lapar..kdang2 x lapar pon mkan..nk kurangkan stress..kih3

shada wentz said...

wow! tips berguna! =..=

Fiqah Alias said...

hehe..lagi bayang lagi berselera plak nk makan...(^.^) hek3...

FAHMI said...

try dulu..otai2 penyelidik dah buat kajian tu..memang nampak mcm tmbh selera tp bila makan,makan sikit je.huhu

ijatnuar87 said...

hehehe...cam dah pernah try plak ek...

princeduyong said...

hehe...beguna gak ni...

TimmY Cik KupuKupu Ungu said...

aiyakkkkkkkkkkkkkkk. ni dah kire kes kedekut taik idung masin ni sampai kan nak save bajet..
aduihhh.

FAHMI said...

kena la save bajet maaa...kalau duit kering,awek tu gak bising bila nak masuk minang.?ni kalau save,leh la kawen awal..yuhooo...

Muaz Faris said...

ramai semacam je komen dia.
dengki aku dibuat nye.,.

jangan lah duit kering, bagi duit basah lah..haha
layan komen kan..

http://aktivismuaz.blogspot.com

Memorable Maiden said...

aik...boley ke mcm nie?? =.="

Misz Mas. said...

bayangkan ikan berenang-renang dalam mulut..hahaha..camne ni fahmi?aku tetap mau makan juga..hahak

Misz Sephia said...

ya ka? Awat saya makin imagine, makin mkn byk ek? huhu..tipu nihhh..hehe

FAHMI said...

itu ada masalah mental kot.hehehe..tak menjadi eh tips ni?aku kena contact org putih yang buat research ni..haha

.::: Princess MOMOY :::. said...

wahaha...
bagus betul tips...hehe
Undi No. 382 dibuka sekarang!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...