Mengorat Abang Macho Di MUAZFARIS.COM

Thursday, December 23, 2010

UPSR,PMR Memang Tak Boleh Dimansuhkan




PERINGATAN: Entry kali ini hanya sesuai dibaca oleh mereka yang materialistik. Kepada mereka yang tidak materialistik, boleh juga membacanya tetapi jika anda terpengaruh dengan idea ini, sebarang tuntutan ganti rugi tidak akan dilayan.


"Kau dapat berapa A?"


" Ayah aku bagi hp kat aku, iPhone lagi tu.hahaha.."


" Nak tau ayah aku bagi ape? Boleh ke aku dapat straight A, lepas tu dia bagi kamus kat aku..chitt.."


" Bulan depan aku nak pergi Italy jap, mak aku nak belanja aku rasa angin kat sana."


"Alhamdulillaahhh.. Bulan depan aku lak akan pergi Mekkah.."



Baru lepas dapat keputusan apa-apa peperiksaan besar mesti ada dialog-dialog macam kat atas. Tak kira lah PMR,UPSR ataupun SPM. Masing-masing akan bincang apa yang akan dorang dapat ataupun tentang idea-idea yang bernas untuk kikis mak ayah.hahaha..


Jadi aku nak kongsi satu perkara iaitu pendapat aku yang aku pegang selama ni..


PMR ataupun UPSR tidak boleh dimansuhkan sama sekali!!!


Dua sebab kenapa aku cakap macam tu...


1. Kalau tak ada peperiksaan besar ataupun dikurangkan sebagai contoh pemansuhan PMR maka lubang-lubang untuk kita nak demand benda hebat-hebat kat mak ayah kita akan tertutuplah. Ada ke mak ayah yang nak bagi kat anak dia laptop kalau hanya cemerlang dalam peperiksaan sekolah, atau akhir tahun? Kalau ayah aku jenis macam tu, setahun dua kali lah aku bertukar-tukar laptop.cehh..hahahaha.. Maka, dengan adanya peperiksaan macam ni, bila dapat result best, jangan lepaskan peluang untuk paw mak ayah korang kaw-kaw punya..hahaha..


2. Katakanlah..Kalau kita dapat result UPSR cikai-cikai cukup makan je, lepas tu tak dapat apa-apa tapi kawan yang sama-sama main snooker pulak dapat score UPSR, pulak tu dia dapat iPhone, tak ke menyangap jugak nak iPhone tu? Maka, kita akan terlintas untuk nak belajar bersungguh-sungguh untuk nak dapat result gempak untuk PMR nanti. Siap nak mintak kat ayah dua bijik iPhone sebab nak lawan kawan yang dapat iPhone tu. Dia dapat satu tapi aku dapat dua..hahahaha..


Tidakkah UPSR PMR dan SPM itu perkara yang amat menarik?HAHAHA..


haaa,kau yang tengah baca ni, kau ni materialistik kan?kantoi sudaa...hahahaha...

ps: kalau ada yang terluka,ampun maaf ku pinta...

13 comments:

Zana :) said...

fuhyoo ! betul tu .. melepas lahh kalau dimansuhkan .. haha .

iamzulfadli said...

melepas kalo mansuh beb

http://sisiberbeza.blogspot.com/

daya | yuya said...

haa btol btol tuu . salah satu jalan untuk mengumpol harta tuu . hehe :DD

mat dan mina said...

betul...betul...satu A dpt RM100....fuuhhh...kaya dah...hehehe

FAHMI said...

haaa..korang yang komen ni materialistik eh..hahaha...gurau2..

Aizuddin Hanis said...

pasal mak bapa bg awards 2 xksh sgt..tp klau mansuh..bdk2 mayb akan makin lembab..sb ape..sejak diorang bersekolah..exam y sebenar hanya pada form5..msti dorang akan joli katak punyer...

P/S : ( A H 7 ): Cita-Cita Saya

hnahdy said...

betul laa 2...sokong2

Dya Aisya Helyka said...

Mansuhkan!Mansuhkan!
Taknak PMR.UPSR pon rase macam separuh mati je.Hehe :)

fariehan ibrahim said...

pergh! materialistic neh!
hahaaha
okeee, xyah mansuh. :)

chittysarah said...

xyah mansuh~~
anti xdapat nak demand~~
agagaga

result tetipa taun lain
feeling pun len
agaggaaga

ps:materilistik law biler ade mood je~~

Azra Rahman said...

kau blogger jenis apa?have a look

www.azrarahman.blogspot.com

missworldani said...

best la post nih. nak follow kamu la, fahmi :)

salsabila said...

hahaha..naseb baik dah abesa sekolah..
hikhikhik..rugi la adek2 kalau pekse2 tu dah dimansuhkan..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...